Om Henriksdal

Den lilla hemtrevliga byn Henriksdal ligger i Kristinestad, på den österbottniska västkusten. Från Henriksdal är det bara 20 minuters väg till Kristinestad. Den svenskspråkiga lågstadieskolan ligger i grannbyn Härkmeri på 4 km:s avstånd medan den finskspråkiga ligger i Kristinestad. Till närmaste butik och postombud är det 20 km. Närmaste flygfält ligger i Björneborg under en timmes körväg.

Kännetecknande för byn med cirka 70 invånare är dess livskraft, framåtanda och goda stämning. Henriksdal är av tradition jord- och skogsbruksbygd. Även om strukturrationaliseringarna inom jordbrukssektorn har minskat antalet heltids- och deltidsjordbruk kraftigt har byn behållit sin livskraft.

Byn har alltid haft en stark vi-anda och en öppen attityd till förändring. Henriksdals byförening – byns motor- är en aktiv och välskött förening med en mångsidig verksamhet. Byföreningen är öppen för alla bybor, gäster och nya invånare. Byborna är måna om sin historik och byn har dokumenterat byns utveckling ända från tiden då byn grundades 1790 av Herr Pedagogen Henric Ehrenforss till idag.

Alla hushåll i Henriksdal som önskar har tillgång till bredband via fiber. Byn är en stimulerande omgivning och en utmärkt boplats – platsen för distansarbete och etablering av ett eget litet företag. I byn finns det tillgång till en vattenledning med vatten av högsta kvalitet.

Med sin möjligheter och framtidsutsikter är Henriksdal tack vare sitt läge en väldigt trivsam plats att bo på.

Byn är levande och välkomnar både fritidsboende och fastboende. Här finns utrymme och goda framtidsutsikter. Byföreningen följer med och gör planer. Ypperligt för den som vill bo på landsbygden i en by med god stämning och framåtanda. Byn där du kan medverka och påverka. Kanske kopplar du upp dig och bor halva året i Henriksdal!

Ta kontakt så kan vi träffas för en rundvandring!

Kontakta oss

Postadress:

Henriksdals byförening, c/o Anders Teir

Storlidvägen , 64460 Härkmeri


Kontaktpersoner:

Anders Teir, ordförande

  • anders1588(at)yahoo.com  och telefon 040 0862 2482

Anders Wahlberg

  • anders.wahlberg(at)krs.fi och telefon 050 561 3095

Minna Andtfolk

  • minnaandtfolk@hotmail.com och telefon 0400 775 604

 

Hur hittar du Henriksdal?